Crucea, un simbol al vietii si al mortii

Crucea, un simbol al vietii si al mortii

cruce inmormantareCrucea este un reper pentru crestinii ortodocsi si unul dintre lucrurile care nu lipseste de la priveghi si de la inmormantare, pe ea fiind inscriptionate I.N.R.I (Iisus din Nazaret, Regele Iudeilor), numele persoanei decedate, data nasterii si data mortii.

Crucea este vazuta de multe ori ca un simbol al vietii si al mortii, reprezinta jertfa, credinta si putere. Asa cum ne ducem crucea pe acest pamant, ea este prezenta si la finalul vietii si dincolo de ea. Crucea pe care o intalnim in cadrul ritualului de inmormantare este din lemn si ne aduce aminte de rastignirea lui Iisus. In zonele rurale, se spune ca aceste cruci sunt necesare la Judecata de

Apoi, atunci cand ne vom sprijini de cruce. Traditiile spun ca acele cruci de lemn care raman la capatul mormantului, pot fi inlocuite de unele din piatra sau alte materiale abia dupa 6 luni sau un an de la deces. Crucea poate fi integrata intr-un monument funerar din piatra sau granit, care sa pastreze amintirea persoanei care a plecat prea repede de langa noi.